Haziran Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

22 Haziran 2017

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Haziran ayı olağan toplantısı Meclis Başkanı Hayati Dolman’ın yönetiminde  gerçekleşti. Manisa Arena Tesislerinde toplantıda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, gündeme dair gelişmeleri değerlendirdi.

Nisan ayında sanayi üretimimizdeki rekor artış ile yılın ikinci çeyreğine güçlü bir başlangıç yapıldığını belirten Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, ‘  Nisan ayında sanayi üretimi aylık bazda 2.3, yıllık bazda yüzde 6.7 artarak  son bir yılın zirvesini gördü. Malumunuz ülkemizde sanayi üretimi Temmuz ve Eylül aylarında iki kez düşüş kaydetmişti.  Ancak Türkiye tüm badirelere rağmen sanayi üretiminde önemli bir yükseliş ivmesi yakalayarak, Nisan ayında son bir yılın zirvesini gördü. Nisan ayındaki yüzde 6.7’lik artış sanayicilerimizin her şeye rağmen çalışmaya ve üretmeye devam ettiğinin bir göstergesidir. Yaşanan artışlara rağmen Türk sanayisinin halen istenen rekabetçilik düzeyinde olmadığını da ifade etmek isterim. Üretim Reform Paketi’nin sanayi için yeni bir dönemi başlatacağını düşünüyorum. İş dünyasının üzerindeki TRT payı, emlak vergisi gibi pek çok yükü kaldırılması sanayinin rekabet gücünü artıracaktır’ dedi.

‘Büyüme rakamları sevindirici’

Sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde gerçekleşen  artışın, ülkemizin büyümesini de pozitif yönde etkilediğini dile getiren Başkan Erbil, ‘Dünyanın büyümeyi adeta mumla aradığı bir dönemde, TÜİK verilerine   göre Türkiye 2017’nin ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüdü.  Bu dünyanın takdir etmesi gereken çok önemli bir başarı.  Geçen yıl hükümetimiz tarafından ekonomiye yönelik önemli tedbirlerin alınmasının etkisini bu sene görüyoruz. Kredi Garanti Fonu'nun devreye girmesiyle kredi hacminin arttırılması, bazı ürünlerde KDV'nin düşürülmesi, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve sicil affı gibi alınan önlemler büyüme rakamlarına olumlu teshir ettiği görülüyor. Bu büyüme oranı Türkiye’nin tekrar güçlü bir büyüme rotasına girdiğine işaret ediyor, ancak güçlü büyümenin kalıcı olabilmesi için piyasanın sürekli olarak reformlarla desteklenmesi gerekiyor.  Yüzde 5’lik büyümeye, ihracatın uzun bir aradan sonra yüzde 2.2 destek verdiğini ve yine ilk çeyrekte sanayinin yüzde 5.3 büyüyerek, büyümede öncü sektör olduğunu görüyoruz.  Sanayideki bu büyüme, ülkemiz için son derece önemli.  Bunun yanı sıra tarım sektörü yüzde 3.2, inşaat sektörü yüzde 3.7, hizmetler sektörü ise yüzde 5.5 büyüme kaydetti.  Bu başarı Türkiye’nindir. Milletiyle devletiyle, işçisiyle işvereniyle bir olup başaramayacağımız şey olmadığının göstergesidir. Referandum ile reel sektör artık önünü görebilir bir hale geldi. Ben inanıyorum ki siyasi istikrar ortamı özel sektör yatırımlarında da önemli artışlar meydana getirecektir. Eğer bu artış gerçekleşirse 2. çeyrek büyümesinin yüzde 5 gelmesi şaşırtıcı olmaz. Hükümetimizin enflasyonu tek haneli rakamlara çekme konusundaki politikalar başarılı olur ise 2017 yılı büyüme hedefimiz olan yüzde 4,4’ü çok rahat aşabileceğimizi, yüzde 5 ve üzeri bir büyüme sağlayabileceğimizi söyleyebiliriz’ dedi.

‘Sanayicilerimizi kutluyorum’

Haziran ayı başında İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından ülkemizin ilk 500 sanayi kuruluşu çalışmasının   2016 yılı sonuçları açıklandığını sözlerine ekleyen Başkan Erbil, ‘İSO ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde odamıza kayıtlı üyelerimizden  merkezi  ilimizde olan  9 firma ile birlikte yine odamıza kayıtlı olarak bölgemizde üretim yapan ama merkezleri başka şehirde olan 14 firmamızla birlikte  devleri liginde  Manisa’dan 24 firmamız yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan İhracat şampiyonları listesinde ise Manisa’dan 22 firmamız yer aldı.  Zor şartlar altında dünya ile rekabet ederek ülke ekonomimize katkı koymaya çalışan ve Manisa’mızın gururu olan sanayicilerimizi, yöneticilerini,  çalışanlarını bir kez daha kutluyor ve tebrik ediyorum’ dedi.

‘Ortadoğu’daki tablo oldukça vahim’

Konuşmasında Dünyada yaşanan gelişmelere de değinen Başkan Erbil, ‘Özellikle Ortadoğu da oldukça vahim bir tablo görüyoruz.  Ortadoğu’da her geçen gün sorunlar büyümekte. Suudi Arabistan’ın başı çektiği bazı Arap ülkeleri, Katar ile diplomatik bir savaşa girmiş durumda.  Bu siyasi gelişme piyasaların üzerine çökmüş durumda. Katar'la ilgili gerginlik petrol fiyatları üzerindeki etkisi itibariyle de önemli.  Bütün bunların üzerine IŞİD’in, İran meclisine ve Humeyni türbesine yaptığı terör saldırılarına şahit olduk. Bu terör saldırılarını lanetliyorum. Saldırılarda vefat eden İranlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. İran halkına da başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ülkemiz coğrafyasında ve Ortadoğu’da kanlı oyunlar oynanmakta. bizlerin, kardeşlerimizin kanları üzerine kirli hesaplar yapılıyor.  İslam ülkelerinin bunu bir an önce görmesi lazım. Bombalanan, yağmalanan, harap edilen hep bizim şehirlerimiz oluyor, öldürülen bizim kardeşlerimiz oluyor.  Hedef belli; Katar ve İran enerji alanında güçleniyorlar. Güney Pars doğalgaz sahasında bulunan doğalgazın paylaşımı konusunda bir savaş yaşanıyor. Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri de bu oyuna geliyorlar. Katar meselesinde ortak akıl çerçevesinde itidalli bir şekilde çözüme ulaşılması çok önemlidir’ diye konuştu.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı Meclis Toplantısı  gündem de yer alan maddelerin görüşülüp oy birliği ile karara bağlanmasıyla sona erdi.