Mesleki Yeterlilik Sistemi Anlatıldı

16 Kasım 2017
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik eğitim faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Odanın Kasım ayı faaliyet programı kapsamında Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. (MEYBEM) Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban’ın sunumuyla “Mesleki Yeterlilik Sistemi’’ hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıya Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, TOBB MEYBEM A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, Manisa iş dünyasının  temsilcileri ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, ‘Bildiğiniz üzere,  21/09/2006 tarihinde kabul edilen, 5544 sayılı mesleki yeterlilik kurumu kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanların, bilgi, beceri ve yetkinliklerinin ulusal yeterliliklere ve standartlara uygunluğunun ölçülmesi  ve değerlendirilmesi amacıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları zorunlu hale getirildi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, 26 Eylül 2017 tarihli ve 30192 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yayım tarihi itibariyle yürürlüğe giren ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin tebliğ 2017/1’ ile 33 meslekte daha MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiş ve böylece daha önce belirlenen 48 meslek ile birlikte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı 81’e çıkartılmıştır. 33 meslek için tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra yani 25.09.2018 tarihinden sonra ise MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü müfettişleri tarafından yapılacak denetimlerde, işyerlerinde bu belgeye sahip olmayan kişilerin çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde her bir çalışan için 527 Türk lirası idari para cezası uygulanacağından, belge zorunluluğu kapsamında yer alan mesleklerde faaliyette bulunan iş yerlerimizin,  çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesi aldırabilmeleri için, mesleki yeterlilik kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kurumlarına başvurmaları önem arz etmektedir. TOBB MEYBEM A.Ş. de, bu yetkilendirilmiş mesleki yeterlilik ve belgelendirme merkezlerinden birisidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından  sınav ve belgelendirme merkezi olarak kurulan TOBB MEYBEM A.Ş., 81 il ve 160 ilçede bulunan oda ve borsaların işbirliğiyle sınav ve belgelendirme hizmetlerini tüm Türkiye'de vermektedir. TOBB MEYBEM, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olan inşaat, asansör, metal, makina ve otomotiv sektörlerinde, 31 ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme hizmeti sunmaktadır. Nitekim odamız üyeleri, Etkin Plastik Kalıp Sanayi ve Ticaret a.ş. ile Kral Tekstil Örme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin çalışanları MEYBEM tarafından düzenlenen makina bakımcı mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı olarak Mesleki Yeterlilik Belgelerini almaya hak kazanmışlardır. Toplantının sonunda kendilerine belgelerini sizlerin huzurunda takdim edeceğiz. Düzenlemiş olduğumuz bu toplantı ile siz değerli üyelerimizin,  mesleki yeterlilik belgesi başvuru süreci,  belgelendirme kapsamdaki sektörler, istihdam teşvikleri, sınav ve belgelendirme sistemi ile cezai yaptırımlar hakkında bilgi sahibi olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki, yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kursiyerlerin  31.12.2017 yani bu yıl sonuna kadar sınav ücretleri ile belge masraflarının tamamı, 01.01.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise sınav ücretleri ile belge masraflarının yarısı  işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktadır. Bu bağlamda, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde faaliyette bulunan üyelerimizin hem mağduriyet yaşamamaları  hem de söz konusu teşviklerden faydalanmaları adına bir an önce odamıza başvuruda bulunarak çalışanlarına mesleki yeterlilik belgelerini aldırmaya davet ediyorum’ dedi.

Konuşmanın ardından  gerçekleşen bilgilendirme toplantısında,  MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban, Mesleki yeterlilik belgesi başvuru süreci, belgelendirme kapsamdaki sektörler, istihdam teşvikleri, sınav ve belgelendirme sistemi ile cezai yaptırımlar hakkında  detaylı bilgiler vererek katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.

Toplantının son bölümünde ise Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, MEYBEM tarafından düzenlenen Makina Bakımcı Mesleki Yeterlilik sınavlarını  başarıyla tamamlayan Etkin Plastik Kalıp Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Kral Tekstil Örme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgelerini verdiler.
EK