Odamız Kasım Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

29 Kasım 2017

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Hayati Dolman’ın yönetiminde gerçekleşti. Gündem de yer alan maddelerin görüşülüp karara bağlandığı toplantıda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, dünyada ve ülkemizdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda ayrıca Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi İşyeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü  Prof.Dr. M.Kenan Yalınız ‘İş yeri Uygulama Eğitimi’ modeli hakkında meclis üyelerine bilgi verdi.

Meclis toplantısının faaliyetler maddesinde söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, konuşmasına dünya da yaşanan ekonomik gelişmeler ve ülkemize olan yansımalarına değinerek başladı.  Başkan Erbil, 2017 yılında küresel ekonomik ve siyasi belirsizlikler ile jeopolitik risklerin gündemden düşmediği belirterek, ‘Gram altının fiyatı yılın başında 130,63 lira seviyelerindeyken, yükselişe geçerek 24 kasım'da 163,38 lira ile tarihi zirvesini gördü.Yıllık enflasyon 9 yılın zirvesine ulaşarak, Ekim ayında yüzde 11,9 ile 2008’den beri en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, ABD'de görülen Zarrab davasının sonucu ile dava sebebiyle bankalara gelecek muhtemel yaptırımlara ilişkin belirsizlikler, dolar kurundaki yükselişi hızlandırarak, geçtiğimiz hafta doların 3.98 seviyesi ile tarihi rekora ulaşmasına neden oldu’ dedi.

Ortadoğudaki savaş ortamı piyasaları olumsuz etkiliyor

Ortadoğudaki savaş ortamının piyasaları olumsuz etkilediğini sözlerine ekleyen Başkan Erbil, ‘Bir yanda yüksek enflasyon, diğer tarafta döviz kurundaki artış, öte yanda Türkiye' deki politik risk algısı ve tüm bunlara artan yakın coğrafyamız kaynaklı jeopolitik endişelerin, terör saldırılarının ve bitmek bilmeyen Ortadoğudaki savaş ortamının eklenmesi piyasalarda dalgalanmalara yol açmaktadır. Terör saldırıları bu kez de Mısır’ı vurdu. Cuma namazı sırasında Mısır’ın Kuzey Sina Bölgesindeki Ariş kentinde bir camiye, bombalı ve silahlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 331’e ulaştı. Mısır’da meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve  mısır halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyorum. Terör artık dünyanın her yerinde. Bu yüzden teröre karşı topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ortadoğu’daki savaş ortamında, ateşkesin sağlanabilmesi amacıyla Rusya’nın Soçi şehrinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla gerçekleştirilen üçlü Suriye zirvesinin ortak bildirisinde, Işid’le mücadelenin önemi bir kez daha vurgulanırken, Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiği ifade edildi. Umarım, Soçi’de Suriye’de barışın tesisi yolunda atılan adımlar kısa zamanda sonuç verir’ diye konuştu.

Yerli otomobil üretiminde Zorlu Grubunun yer alması gurur verici

Yerli otomobilin üretimindeki beşli konsorsiyum içerisinde Zorlu Grubunun da yer almasından büyük bir gurur duyduklarını belirten Başkan Erbil, ‘Hep sıkıntılardan bahsettim. Biraz da güzel şeylerden konuşalım. Ülkemizin yerli otomobil üretimi hayalini gerçeğe dönüştürmek için  şahsım tarafından da tanıklık edilen tarihi bir sürecin ilk adımı atıldı. Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’in yer aldığı beş firmanın katılımıyla oluşan konsorsiyum, yerli otomobil üretimi için ‘Otomobil Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü’nü imzaladı. Ülke olarak markası Türk, tasarımı Türk, üretimi Türk bir otomobile sahip olacağız. Proje kapsamında 2019’da ilk prototip ortaya çıkacak, 2021’de ise ticari satışlar başlayacak. Yerli otomobilin elektrikli olarak üretilmesi planlanıyor. Bu tarihi projeye imza atan beşli ortak girişim grubu içerisinde, Manisamızda geniş bir yelpazede üretim yapan Zorlu Holding’in de yer alması ayrıca gurur verici bir hadise. Projenin, Ülkemiz ve Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.

Milli Haltercimiz Naim Süleymanoğlu ve  Adil Aygül unutulmadı

Konuşmasının son bölümünde şampiyon haltercimiz Naim Süleymanoğlu ve Manisa eski Belediye Başkanı Adil Aygül’ün vefatına da değinen Başkan Erbil, ‘Spor hayatı boyunca büyük başarılara imza atarak bizleri gururlandıran, Milli forma ile Ülkemizin tanıtımına büyük katkılar sağlamış, Olimpiyat Şampiyonu eski Milli Halterci Naim Süleymanoğlu’na ve iki dönem Manisa Belediye Başkanlığı yapan, şehrimize büyük katkı sağlayan Adil Aygül’ü kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Spor camiamız adına büyük bir kayıp olduğunu düşündüğüm Naim Süleymanoğlu ve dürüstlüğü, güvenilirliği ile tüm Manisalıların sevgisini kazanan Adil Aygül’e  Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum’ diye konuştu.

Toplantının son bölümünde ise Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi İşyeri Uygulama Eğitimi Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Yalınız İşyeri Uygulama Eğitimi’ne ilişkin meclisi bilgilendirdi. Prof.Dr. Kenan Yalınız sunumunun ardından meclis üyelerinden gelen soruları cevaplandırdı.