Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı Kapılarını 26. Kez Açtı

479. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında Manisa Fuar Merkezinde 26. Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı düzenlenen törenle açıldı. Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz’ın da yer aldığı Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılışa Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Çevik, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Öztozlu, Ertuğrul Yıldırım ve Burak Aslay, daire başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa’yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, siyasi partilerin ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve firmaların temsilcileri ile konuk ülke olarak Sri Lanka’dan gelen halk oyunu grupları katıldı.

Sri Lanka'da yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybedenler ve şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açılış programı başlayan etkinlikte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı için Sri Lanka'dan gelen ekibin halk dansları büyük alkış topladı.

Programın açılış konuşmasını yapan SNS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Naime Simsaroğlu yaşanan ekonomik krizde bir fuar açabilmenin ve fuara katılabilmenin önemli olduğunu ve yaşanan krizlerden ancak pes etmeyenlerin çıkabileceğini belirtti.

Fuarın çok önemli olduğunu ve katılımcıların yüzde 60'ını kadın girişimcilerin oluşturduğunu kaydeden Simsaroğlu, katılımcıların yüzde 30'unun da yeni firmalar olmasının dikkat çeken detaylar olduğunu söyledi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz ise fuarların bir şehrin ve ülkenin hem tanıtımına hem de ekonomisine sağladığı katkılardan dolayı çok önemli olduğunu kaydederek, "Dünyadaki 200 bin metrekare üzerinde yer alan fuar sıralamasında tüm dünyada 28 ülke bulunuyor.  Bu 28 ülkenin bir tanesi de Türkiye Cumhuriyeti Devletidir. 2018 rakamlarına bakacak olursak Avrupa kıtasında 2 bin tane fuarın düzenlenmiş olduğunu görüyoruz. Bu 2 bin fuarın 400 tanesinin Türkiye'de düzenlendiğini ve sıralamada ikinci sırada yer aldığımızı görüyoruz. Şöyle bir durum ortaya çıkıyor.  Fuarlar nitelik ve nicelik bakımından değerlendirildiği zaman Avrupa'daki fuar sıralamasında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye'yi mukayese edecek olursak Almanya'daki fuar sayısının Türkiye'deki fuar sayısının yarısına denk geldiğini görüyoruz. Ama nitelik açısından, katma değer oluşturma noktasındaki rakamsal boyutunun çok düşük seviye olduğunu üzülerek görüyoruz. Ülkemiz tüm dünyadaki fuar sıralamasındaki yüzde 3,8'lik pay ile maalesef elindeki potansiyeli değerlendirme noktasında hak ettiği değeri alamıyor. Bu yüzden iş dünyası olarak çok çalışarak, üreterek, ürettiğimizi de ihracat ederek ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam etmeliyiz. Konuşmama Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle tamamlamak istiyorum. Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar " diye konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise yaptığı konuşmada "479 yıl gibi oldukça uzun bir süreden beri kutlanan Manisa'mızın ve ülkemizin gözbebeği Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivalimizin başlangıcının bugün heyecanını bir kere daha yaşıyoruz. Bu güzel festivalin içerisinde 26 yıldır süre gelen Sanayi ve Ticaret Fuarımız da yurt içinden ve yurt dışından ağırladığı binlerce ziyaretçi ve katılımcısıyla artık kendini kanıtlamış önemli bir fuar haline gelmiştir" diye konuştu.

Manisa açısından çok önemli bir gün yaşandığına dikkat çeken Manisa Valisi Ahmet Deniz ise şunları söyledi: "Mesir Haftamızın başlangıcını yapıyoruz burada. Aynı zamanda da Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarının da açılışını yapacağız. Mesir, dile kolay 479 yıldır bir şifa geleneğimizi, bir kadim kültürümüzün, medeniyetimizin çok önemli bir değeri. Kırkpınar'dan sonra Türkiye'deki en eski etkinlik. Bu bizim için, Manisa'mız açısından, ülkemiz açısından çok kıymetli ve değerli. Bu kıymete ve değere sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aktarmak da ancak bu tür etkinliklerle, fuarlarla mümkün."

Törende ayrıca Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir ile Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da birer konuşma yaparak fuarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz ve protokol üyeleri bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı’nın açılışını yaptı. Kesilen kurdele sonrasında protokol üyeleri fuarda yer alan 120’inin üzerindeki stantları gezerek hayırlı işler ve kazançlar dileklerini iletti.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde kapılarını açan Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı, 28 Nisan 2019 Pazar gününe kadar hafta içi 11.00-23.00 hafta sonu 10.00-23.30 saatleri arasında ziyarete açık olacak.