Tarım Sektörünün Tüm Paydaşları Odamızda Buluştu

Sanayinin ve tarımın başkenti olan Manisa’da, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Tarım ve Orman Sektör Buluşması’ programında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile sektörün tüm paydaşları bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa’da "Tarım ve Orman Sektör Buluşması" programına katıldı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan programa Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa milletvekilleri Uğur Aydemir, İsmail Bilen, Semra Kaplan Kıvırcık, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, ziraat odası başkanları katıldı.

Toplantı öncesi Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve beraberindeki heyeti makamında ağırlayan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz; “Sayın Bakanımızı Manisa’mızda görmekten ve odamızda ağırlamaktan dolayı çok büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Şehrimiz sanayisi ve tarımı ile güçlü bir kenttir. Odamız ev sahipliğinde düzenlenen ‘Tarım ve Orman Sektör Buluşması’ programı ile sektörde yaşanan sıkıntıları çözme noktasında bakanımızın gereğini yapacağından şüphem yoktur. Şüphesiz ki tüm paydaşlar için yararlı bir toplantı olacak. Ben hepinize hoş geldiniz diyor saygılarımı sunuyorum” dedi.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle pandemi başladığında bütün bakanlıklar arı gibi çalıştı ve bütün bakanlıklar arasında inanılmaz koordinasyon var. İllerimizin hıfzıssıhha kurulları da son derece iyi çalıştı. Biz Türkiye’de ilk vaka görülmesinden önce bütün marketleri topladık, ‘Hazırlık yapın, stok yapın’ dedik. Hatta bize ‘hayrola pandemi mi var?’ dediler. ‘Hayır yok ama gelebilir. Hazırlık yapın’ dedik. Gıda sanayisiyle toplantılar yaptık. Onlara da ‘Hazırlık yapın’ dedik. Lojistik sektörüyle toplantı yaptık. Onlara da dedik ki ‘Hazırlık yapın’ Ve pandemi başladığında yüzde 1350’lere varan talep artışlarına bizim perakende zincirimiz stres testine dayandı. Ne oldu? 1 hafta sürekli olarak marketlerin raflarını adeta yağmalayan müşteri baktı ki markette bir eksiklik yok ‘Niye ben eve bu kadar mal alayım’ dedi. Buradaki tüketici psikolojisini yönetmek son derece önemliydi ve bunu yönettik. Eğer raflar böyle boş kalsaydı en başta vatandaşımız mağdur olacaktı ama siyaseten biz de zor durumda kalacaktık. Bunu başardık ve bunun üstesinden geldik”

“Hem hasat hem de ekim döneminde yaşanan pandemi sürecinde çiftçimizin mobilizasyonunu sağlamamız gerekiyordu. Başlangıçta İçişleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız gibi kurumların genel görüşü ‘Bu bir hastalıktır. Kimse yerinden kıpırdamasındı. Ama biz burada bir serbestlik tanınması gerektiğini konusunda ilgili kurumlarımızı ikna ettik ve çiftçimiz için hiçbir problem olmadı. Böylelikle üretimin devamı sağlanmış oldu. Hamdolsun bu sene Allah’a şükürler olsun rekoltelerimiz çok daha iyi gözüküyor. Bir problem yaşamadık. İnşallah bundan sonra da bir problem yaşamayacağız. İkinci bir dalga da beklemiyoruz. Ama bakanlığımız da teşkilatımız da her şeye hazırlıklı.  Bu arada hazineye ait tarıma elverişli alanlarımızı çiftçilerimize dağıtalım ki bu pandemi ilk değil son da olmayacak belki, üretimi arttıralım. Hazine arazilerimizi bu eylül ekime yetiştireceğiz diye düşünüyorum” dedi.

Pakdemirli, “18 yılda tarımsal hasılamız 275 milyar liraya geldi. Neredeyse 8 kat arttı. 585 baraj inşa ettik. 585 baraj Türkiye Cumhuriyeti tarihinde üretilen, yapılan barajların tam 2,5 katı. Rahmetli Demirel için bir söz vardır. Onun için derler ki ‘Barajlar kralı’” diye konuştu.

Manisa’ya yapılan ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgiler veren Bekir Pakdemirli, “IPAD sekizinci çağrıda yatırım miktarı 67 Milyon lira, Hibe miktarı 26 Milyon Lira olan yatırımın 15 proje başvurusunu aldık. IPAD başvuru çağrısına Mayıs ayında çıktık 158 milyon Euro bütçeye, 1.2 milyon lira hayvancılık ve çiftlik faaliyetlerinde sizlere destek sağlayacağız. Yüzde 50 ila 70 arasında Hibe desteği vereceğiz. Başvuru süresi hayvancılıkta 27 Temmuz, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde de 7 Temmuzda bitecek. Bu yıl itibariyle 11 Milyon fidanı Manisa’ya ekmiş olacağız. 10 Mahallede bin dekarlık alanda 35 Bin fidan dikeceğiz. Orman köylülerimize yıllık 200 Bin lira ek gelir sağlamış olacağız. 303 ailemize 7,6 Milyon lira Hibe desteği vereceğiz. Yine bu yıl 110 tür lavanta ve bal ormanı desteği, yıllık 800 Bin lira ek gelir sağlamayı bekliyoruz orman köylerimize. Gördes İlçemizde orman köylümüz 6 aileye Lavanta yetiştiriciliği için toplam 126 bin lira kredi desteği sağlayacağız. Bu proje ile aileler yıllık ortalama 11 bin lira ek gelir elde edecekler” dedi.