İşletme Değerlendirme Raporu (İDR) Hakkında

İşletmelerin mevcut durumlarını, sektörün gelişimini, sektör içerisindeki konumlarını görebilmeleri ve ekonomik faaliyetlerinin yürütülmesinde alacakları kararlara yardımcı olması, ulusal ve uluslararası iş ilişkilerinde ve finans kuruluşlarında referans olarak kullanabilmeleri amacı ile 2016- 2020 yıllarına ilişkin idari kayıtlar esas alınarak Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan İşletme Değerlendirme Raporu'nun (İDR) 2020 versiyonunun e-devlet üzerinden işletmelerin erişimine ücretsiz olarak açıldığı bildirilmektedir.

İşletme Değerlendirme Raporu (İDR); “İşletme Künye Bilgileri”, “Genel Sıralama”, “İnsan Kaynakları”, “Ar-Ge, Yenilik, Markalaşma”, “Verimlilik”, “İhracat” ve “Finansman” olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır.

Söz konusu rapor; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan işletmelere ait idari kayıtlardan oluşturulmuştur.

İşletme Değerlendirme Raporu, işletmelerin mevcut durumuna yönelik son 5 yıllık işletme performansı, Türkiye geneli ve İBBS Düzey 1’e göre NACE Rev 2-6’lı kırılımda sektör ortalamaları, Türkiye geneli ve İBBS Düzey1’e göre net satışlar, aktif büyüklük ve çalışan sayısı kriterlerinde sıralama, ihracat yapan ve yapmayan işletmeler için hedef pazarlar ve pazar payı hakkında bilgiye ve işletmenin kendisini ifade edebileceği ve iş ilişkilerinde kullanabilecekleri analizlerin yer aldığı temel bir doküman niteliğindedir.

Örnek rapora ve rapora esas veri kaynakları ile hesaplama yöntemlerini içeren meta veri Dokümanına https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7146/isletme-degerlendirmeraporubasvurusu adresinden ulaşılabilmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederiz.