Avrupa Komisyonu'nun, 1 Temmuz 2026 tarihinde uygulamaya konulan 2026/1384/AB sayılı yeni AB Çelik Tüzüğü'nün etkilerine yönelik bir istişare süreci başlatılmıştır. Konuya ilişkin duyuruda, küresel aşırı kapasitenin ticarette yaratacağı olumsuz etkilerden AB çelik piyasasını korumak için bir tarife kontenjanı sisteminin uygulandığı bahse konu Tüzüğün uygulama ve işleyişinin değerlendirilmesi amacıyla, durumdan etkilenmesi muhtemel tüm sektörler üzerindeki ani etkileri hakkında ayrıntılı bilgi toplanmasının amaçlanmaktadır.
İstişare süreci kapsamında, çelik üreticileri (yukarı yönlü), çelik kullanıcıları (aşağı yönlü), iş dünyası kuruluşları, üçüncü ülke hükümetleri ve ihracatçıların görüşlerini bildirmesinin mümkün olduğu, tüm paydaşların bu sürece görüşleriyle katkı sağlamasının, Tüzüğün uygulama ve işleyişinin yarattığı etkileri ortaya koyabilmek adına önem arz ettiği belirtilmiştir. Ayrıca, 28 Eylül-11 Ekim 2026 Tarihleri arasında sürdürülen söz konusu istişare sürecinin süresinin sona ermesi sebebiyle, bahse konu görüşlerin Ticaret Bakanlığınca toplandıktan sonra Avrupa Komisyonuna iletilmesinin öngörüldüğü vurgulanmıştır.
Bu itibarla, anılan istişare sürecine ilişkin görüş, öneri ve değerlendirmelerinizin 25 Ekim 2026 tarihine Odamıza (mehmet.cakar@manisatso.org.tr) mail ile iletilmesi hususunu ilginize sunar, gereğini rica ederiz.