Kapasite raporu; üretim yapan tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarının üretim gücünü gösteren ve onay tarihinden itibaren 2 yıl geçerli olan bir belgedir. Kapasite raporları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce hazırlanan Kapasite Raporlarının Düzenlenmesi Usul ve Esasları ( https://www.tobb.org.tr/SanayiMudurlugu/Sayfalar/KapasiteEsaslari.php ) çerçevesinde ülkenin sınai üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak amacıyla düzenlenmektedir.
Kapasite raporu düzenlenebilmesi için firmaların ticaret siciline tescil işlemini tamamladıktan sonra işyerinin bulunduğu yerdeki odaya kaydolması gerekir.
Kapasite raporları; firmaların iletişim bilgilerinin yanı sıra, yıllık üretim kapasitelerini, makine ve teçhizat listelerini, üretimde kullandıkları hammadde miktarlarını, sermaye ve istihdam bilgilerini içerir.
Sanayi Bilgi Sistemi (SBS) Kapasite Raporu Başvurusu;
30 Ekim 2024 itibarıyla kapasite raporu başvuruları ve takip işlemleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yönettiği Sanayi Bilgi Sistemi (SBS) üzerinden yapılacaktır. Bu yeni süreç kapsamında SBS’ye, https://sanayi.org.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
Sanayi Bilgi Sistemi (SBS)’den Kimler Başvuru Yapabilir?
Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanan Firma Ortağı, Firma Yetkilileri veya Odamız Üye Sicil sisteminde kayıtlı Firma İlgilileri firma adına SBS sistemi üzerinden başvuru yapabilecektir.
Ancak başvuru takibine özel görevlendirilen diğer personel ve kişiler için ise yetkilendirme talepleri Odamız Sanayi Sicil Birimi’ne iletilmelidir. Firma İlgilisi olarak Odamız Üye Sicil sistemine kaydolabilmesi için aşağıda yer alan “Firma İlgili Kişi Tanımlama Formu’nu” (aşağıdaki ekten ulaşabilirsiniz) doldurarak firma yetkilisine ait imza sirküleri fotokopisi ile Odamıza müracaat etmesi gerekmektedir. Bilgi güncellemesinin sonuçlandırılmasının akabinde SBS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp işlemler başlatılabilecektir.
Sanayi Bilgi Sistemi (SBS)’ye Başvuru İşlemleri;
Firma Sanayi Bilgi Sistemi (sanayi.org.tr ) üzerinden başvuru işlemlerini Kapasite Raporu Başvuru Kılavuzu’nda yer alan ilgili adımları dikkate alarak gerçekleştirecektir.
SBS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için sistemin içinde “Yardım” sekmesinde yer alan eğitim videolarından destek alınabilir.
Daha Detaylı Bilgi İçin; Sanayi Sicil Birimi: (0 236) 231 10 45 (1120-1134-1141 dahili no) numaralarından ulaşabilirsiniz.
İLK KAPASİTE VEYA YENİLEME BAŞVURULARINDA SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ (SBS)’NE YÜKLENECEK BELGELER
Aşağıda belirtilen belgelerden SGK belgeleri, tapu/kira kontratı, vergi levhası, SMM/YMM onaylı makine teçhizat değeri ve makine listeleri SBS’deki “Zorunlu Belgeler”de tanımlı ilgili alanlara, kalan belgeler ise “diğer belgeler” kısmındaki ilgili alanlara yüklenecektir.
Zorunlu Belgeler Alanına Yüklenecek Belgeler:
-Kapasite raporu düzenlenecek üretim adresindeki personele ilişkin SGK Hizmet Listesi ve Tahakkuk Fişi, (Son 1 ay) (Tek PDF belgesi olarak yüklenmelidir),
-Mal sahibi ise işyerinin tapusu, Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan firmalar için tapu veya tapu tahsis belgesi, Kiralık olan bina ve işyeri için kira sözleşmeleri (Tek PDF belgesi olarak),
-Vergi levhası fotokopisi,
-İşyerindeki firma mülkiyetinde olan makine ve teçhizatın Yeminli Mali Müşavir veya Mali Müşavir onaylı listesi ve bilançodaki toplam kıymeti (Tek PDF belgesi olarak) (Ek:1), (ilgili doküman aşağıda mevcuttur).
Diğer Belgeler Alanına Yüklenecek Belgeler:
-Kapasite raporu talebinde bulunan kişinin, firmayı temsile yetkili olduğuna dair imza sirküleri
-Kiralık makine teçhizat varsa Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir onaylı listesi (Tek PDF belgesi olarak) (Ek:2), (ilgili doküman aşağıda mevcuttur)
-Kiralık makine-teçhizat var ise kira sözleşmesi (sözleşmenin en az 1 yıllık olması; süre 1 yıldan az kalmışsa yeni bir sözleşme düzenlenmesi ve sözleşmede imzası bulunan tarafların imza sirkülerinin birer fotokopisi) (Tek PDF belgesi olarak),
-Finansal Kiralama Sözleşmesi (Leasing) ile makine edinilmiş ise buna ait leasing sözleşmesinin tamamı, makinenin proforma faturası ve tarihli ödeme planı (Tek PDF belgesi olarak),
-Varsa taşeron sözleşmesi (sözleşme süresi en az 1 yıl olmalıdır), taşeron firmanın SGK bildirgeleri ve tahakkuk makbuzları, Taşeron Firmalara ait İmza Sirküleri/Beyannameleri fotokopileri,
-Varsa sanayi sicil belgesi fotokopisi,
-Varsa Kalite Belge ve sertifikalarının fotokopileri (ISO 9000, ISO 14000, ISO 22000 belgesi, CE, Marka tescil belgesi, Patent kullanım belgesi, Know-how sözleşmesi, Lisans sözleşmesi, Çevre izin belgesi, HACCP belgesi vb.),
-YMM ve/veya SMMM nin faaliyet belgesi/ruhsatı
-Zorunlu alan olmayan SBS'de "üretim bilgileri" ve “tüketim bilgileri” doldurulmadıysa üretilen ürünlerin isimleri ve miktarları, tüketilen ürünlerin isimleri ve miktarlarına ilişkin hazırlanan doküman firma yetkilisi tarafından imzalı ve kaşeli olarak yüklenmelidir (Ek:3), (ilgili doküman aşağıda mevcuttur).
-Firma Ürün Reçete Bilgileri: Üretimi yapılan her bir ürün için ayrı ayrı ürün reçetesi hazırlayarak (birim tüketim miktarı ve birimleri ile) "Diğer Belgeler" bölümüne firma kaşeli imzalı bir şekilde yüklenmelidir).
İmalat Özelinde İstenen Diğer Ek Belgeler:
-Maden ocakları için maden ruhsatı, ruhsat kiralanmış ise kiralama (rödavans) sözleşmesi ve kullanılan iş makinelerinin ruhsat fotokopileri (Tek PDF olarak).
-Reçine; vernik; tiner, antipas; alüminyum bolyaları; deniz boyaları; aerosol; solvent esaslı yapıştırıcılar; baz yağ kullanılmayan hidrolik fren sıvıları, antifriz, benzin-motor katıkları, pas ve korozyon önleyici, madeni yağ katıkları, asfalt emülsiyonlar astarlar, macunlar, pastalar, wakslar, vb. ürünler için son üç yılının fiili üretim miktarlarını gösterir YMM onaylı belgeler.
-Madeni yağ ve gres üretenler için YMM onaylı Ek:A formu (Ek:A Üretim Yetkinlik Değerlendirme Formu), Bir önceki yılın yıllık işletme cetveli, İtfaiye Yangın Uygunluk raporu
-Yetkili oto tamir ve bakım servisleri için bayi sözleşmesi ve yetki belgesi sureti
SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ (SBS)’NE YÜKLENECEK EFT/HAVALE BİLGİLERİ
Oda tarafından incelemelerin ve sürecin tamamlanmasının ardından taslak rapor hazırlanacak ve mutabakat sağlamak üzere firmaya gönderilecektir. Ücretler bankaya yatırıldıysa eğer dekontların sisteme yüklenmesi bu aşamada gerçekleştirilecektir. Veya bu aşamada kredi kartı ile online ödeme yapılabilecektir.
1- TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ’ne ödenecek 5.700 TL‘lik kapasite onay ücreti (2025 yılı): Aşağıdaki hesap numaralarından birine ücret yatırılıp dekontu (Açıklama kısmına firma ismi yazılmalı ve kapasite onay ücreti olduğu belirtilmelidir) sisteme yüklenmelidir. Veya SBS siteminde kredi kartı ile online ödeme yapılabilir.
Kapasite onay ücreti için alıcı ve hesap bilgileri:
Alıcı: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
T.İŞ BANKASI AKAY ŞUBESİ TR100006400000142010785529
AKBANK BAKANLIKLAR ŞUBESİ TR350004600153888000069072
ZİRAAT BANKASI AKAY ŞUBESİ TR020001000760059943505032
VAKIFLAR BANKASI MERKEZ ŞUBESİ TR210001500158007293586413
HALKBANK ÇUKURAMBAR TİCARİ ŞUBESİ TR140001200131100016000038
2- Manisa Ticaret ve Sanayi Odası hesabına yatırılacak olan kapasite raporu ücreti: Ücretler firmanın türüne göre değişmekte olup miktarları aşağıda belirtilmiştir. Odamız hesap numaralarından birine “Kapasite Raporu Harcı” açıklaması ile ilgili ücret yatırılmalı ve dekont sisteme yüklenmelidir (Açıklama kısmına firma unvanı da yazılmalıdır). Veya SBS sisteminde kredi kartı ile online ödeme yapılabilir.
T.C. ZİRAAT BANKASI
ŞUBE KODU : 188
HESAP NO : 46877985-5001
IBAN NO : TR57 0001 0001 8846 8779 8550 01
TÜRKİYE HALK BANKASI
ŞUBE KODU : 562
HESAP NO : 16000056
IBAN NO : TR76 0001 2009 5620 0016 0000 56
a- A.Ş. için: 9.700 TL
b- Ltd. Şti. için: 9.100 TL
c- Şahıslar için: 8.100 TL
Kapasite Raporu Tanzim İşlemleri Nasıl Yürütülür?
• Firma tarafından başvuru evrakları sisteme yüklenir.
• Başvuru ilgili raportör tarafından değerlendirilir,
• Görevli eksper mühendisle beraber daha önceden belirlenen tarihte firmanın işyerine ziyarette bulunulur,
• Eksper mühendis Kapasite Kriterlerine uygun olarak ölçüm ve tespitlerini yapar ve raporu tanzim eder,
• Elektronik ortamda TOBB’a gönderilen raporun onayından sonra, firma elektronik imzalı raporu sistemden alarak süreç tamamlanır.
Kapasite Raporu Neden Düzenlenir?
Kapasite raporları, Ülkenin sınai üretim gücünü tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programlara ışık tutmak gibi temel amaçlarla düzenlenmekle birlikte sanayi sicil belgesi, yatırım teşvik belgesi, gıda sicil belgesi, madeni yağ ruhsatı, kota ve tahsis işlemleri, ihaleler, ithalat ve ihracat işlemleri gibi pek çok alanda kullanılmak üzere de düzenlenir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
İş Yeri Adres Değişikliklerinde Ne Yapılmalıdır?
Eğer kapasite raporu düzenlenen adresten başka bir adrese taşınma varsa kapasite raporunun yeniden tanzim edilmesi için SBS - Yenileme Başvurusu modülünden başvuru yapılması gerekir. Diğer durumlar için ilgili değişiklik SBS – Değişiklik ve İptal Başvurusu modülü üzerinden başvuru yapılması gerekir.
Ticaret Sicil Müdürlükleri nezdinde yapılan nevi ve unvan değişikliğinde ne yapılmalıdır?
İlgili değişiklik online olarak SBS – Değişiklik ve İptal Başvurusu modülü üzerinden gerçekleştirilecektir.
Kapasite Raporu Neden İptal Edilir?
Kapasitesi hesaplanmış makinelerden bir kısmının veya tamamının satılması veya kiraya verilmesi; işyeri adresi değişikliği; işyeri/firma kapanışlarında; firmaların Ticaret Sicilinden / Odadan kayıtlarını sildirmeleri durumlarında iptal edilebilir. İlgili iptal işlemi online olarak SBS – Değişiklik ve İptal Başvurusu modülü üzerinden gerçekleştirilecektir.
Henüz süresi dolmamış kapasite raporuna yeni bir ürün veya yeni bir üretim makinesiekletmek İçin Ne Yapılmalıdır?
Kapasite Raporunun yenilenmesi gerekmekte olup SBS - Yenileme Başvurusu modülünden başvuru yapılmalıdır.
Yasal Dayanak ve Tanzimi Zorunlu Kılan Mevzuat;
28.5.1975 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7/9914 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı,
5174 sayılı TOBB ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve eki yönetmelikler,
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu,
İthalat ve İhracat Mevzuatı,
Yatırım Teşvik ile ilgili Mevzuat,
Gıdaların Üretimi ve Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Mevzuat,
Kamu İhale Kanunu.
Kapasite Raporunun Kullanıldığı Yerler;
Yatırım Teşvik Belgesi
Dâhilde İşleme İzin Belgesi
Sanayi Sicil Belgesi
Yıllık İşletme Cetveli
İthalat ve İhracat İşlemleri
Kamu ve Özel Sektör İhaleleri
Yurtiçi ve Yurtdışı Kredi Teminlerinde
İndirimli Elektrik Kullanımı
OSB'lerde arsa tahsisi
Kullanılmış Makine İthalatı
Madeni Yağ Lisansı
Sanayi Veri Tabanı
Geçici Kabul İzin Belgesi
Yurtiçi ve Yurtdışı Fuarlara Katılım
KOSGEB, ORAN, Sanayi Bakanlığı Desteklerinden Faydalanmada
Hammadde Temininde (Tahsisli veya ithalinde tarife kontenjanı uygulanan maddeler için)
İmalatçı Belgesi Alımında
Vergi İncelemelerinde
Muhtelif Kamu İnceleme ve Denetimleri.